duminică, 30 ianuarie 2011

Familia, "oaza" noastra de liniste si energie

Familia a reprezentat, dintotdeauna, un reper de incredere, stabilitate si echilibru pentru majoritatea indivizilor. Familia este cea care iti ofera sprijin atunci cand ai nevoie, care te ajuta in cele mai complicate momente ale vietii, cea care, de cele mai multe ori stie ce se petrece cu tine inainte de a afla chiar tu. Familia iti contureaza personalitatea si caracterul, iti traseaza drumul in viata si iti ghideaza pasii, te dezvolta si iti ofera principiile si valorile morale pe care, mai tarziu, le vei aplica in societate.

Atunci cand vine vorba de familie, nu ai motive sa te simti stanjenit sau sa iti fie teama; cand ai in preajma oamenii care iti sunt dragi si pentru care stii cat insemni, nu este necesar sa tii garda sus; in familie te simti protejat, poti permiti oricaror masti pe care le porti in tot restul timpului sa le arunci deoparte, poti sa fii tu. Poti sa lasi frau liber sentimentelor, pentru ca stii cu siguranta ca iti vor fi impartasite, poti sa iti iubesti nepotii, sora, mama, fratele, tatal, verii, poti sa le arati ca ii apreciezi, sa te bucuri alaturi de ei de cele mai mici realizari. Pentru ca, in ochii lor, realizarile mici sunt de fapt grandioase. Mai stii cand ai facut primul pas? sigur tu nu iti mai amintesti, insa daca iti vei intreba mama, cu siguranta ea iti va raspunde ca, la primul tau pas s-a simtit fericita. Si mandra; ca si la primul tau cuvant, sau cand ai imbracat pentru prima oara uniforma scolara,  cand ai absolvit sau la nunta ta. Emotionata la toate aceste lucruri mici.

Asadar, rolul tau, al copilului este de aduce bucurii parintilor, de a le oferi realizari de care ei sa fie mandri. Am spus rolul copilului pentru ca, in ochii lor, vei fi mereu un copil; si cand vei avea 40 ani, tot copil vei fi pentru ei. Pentru ca ei iti ofera protectie, sprijin, echilibru si intelegere, iar tu le oferi incredere. Incredere ca esti bine, ca indiferent de situatia fizica, psihica sau materiala, raul nu te poate atinge. Insa, trebuie sa fii constient ca un parinte simte si, oricat de mult te vei stradui sa convingi ca iti este bine, daca nu este asa, el va intui. Va simti in glasul tau asigurarea de complezenta si va incerca prin toate modalitatile sa te descoasa.

Asa ca, oricat de lung si anevoios este drumul pe care il parcurgi, cere ajutor familiei tale, pentru ca iti va fi aproape si nu te va dezamagi niciodata. Si, daca se va intampla sa simti deceptia, iti vei da seama cat de norocos esti pentru ca ai o familie care, pe langa faptul ca te invata mereu ca viata este o permanenta jungla, o lupta pentru supravietuire si progres, iti este alaturi indiferent de vrei sau nu. Si, mai mult decat atat, iti ofera si mijloacele de combatere a temerilor tale. Te ajuta sa iti dai seama unde ai gresit, sa intelegi motivele pentru care lucrurile au luat o asemenea intorsatura, iti permite sa iti fie frica de experiente noi, sa te ascunzi pentru o perioada in carapacea ta. Insa, in acelasi timp, iti spune ca, desi este ok sa simti temerea, trebuie sa realizezi ca daca nu gasesti mijloacele necesare sa lucrezi cu ea, vei rata si regreta momente extraordinare. Iti mai marturiseste ca, restul vietii tale, este un drum lung si, fie ca iti place sau nu, in momentul de fata prinde contur - poti sa dai vina pe lipsa de noroc, circumstantele nefavorabile, pe destin sau alegerile gresite pe care le-ai facut, sau poti sa ripostezi cu incredere in propiile forte. Da, acesta este imboldul pe care il primesti de la familie - increderea ca poti fi mai bun, mai calm, mai optimist, mai generos si cinstit, mai ales cu propia-ti persoana, ca ceea ce iti doresti este doar o problema de viziune si nu de posibilitate.

Am sa inchei cu indemnul pe care mi-l transmite mama mereu - momentele de disperare si deznadejde trateaza-le cu zambete, fruntea sus si mult calm. Si, numai atunci cand le vei intampina cu inima deschisa iti vei da seama cu adevarat cat de puternic esti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu